När elektroniska leksaker tar över

Det finns studier som säger att det inte alls är farligt för barn att spela datorspel och se en massa film. Men många föräldrar upplever ändå att det inte känns helt rätt med all skärmtid. De elektroniska leksakerna tar över på ett sätt som vi inte känner igen från den egna barndomen. Men det finns lösningar i form av leksaker som inte behöver vare sig sladd eller batteri.

Leksaker utan ström

Det råder inga tvivel om att spelmaskinen är favoriten men barn ställer snabbt om. När föräldrar vill introducera leksaker utan ström kan det göras på ett sätt som får de elektroniska leksakerna att flyttas åt sidan. Ibland kan det innebära att föräldern rent praktiskt måste lägga undan lekmaskinen eller stänga av tv.

Barn är fortfarande barn och så snart som de introduceras för lek med klassiska träleksaker väcks lusten att upptäcka. Behovet av att leka vuxenliv och liknande finns fortfarande. Det uppfylls inte av att se filmer eller att spela tv-spel.

Hitta balansen

Det är förstås skönt att ha film och tv-spel då det behövs lugn och ro. Det här är en hjälp för föräldrar som har mycket att stå i. Men om elektroniska leksaker tar över finns det vägar att gå. Det behöver inte bli så svårt. Kanske räcker det med att införa en eller två dagar i veckan som är utan elektroniken.

Det är viktigt för barn att stimuleras till lek som leder till rörelse. De elektroniska leksakerna innebär ju för det mesta stillasittande. Om den enda vägen till mer varierad lek är att de elektroniska sakerna läggs undan för en stund kan det vara väl värt lite gnäll. Med klassiska leksaker av hög kvalitet glömmer barnet snabbt bort att spelet på skärmen egentligen var det första valet.