Hur väljer man rätt parfym?

Med mer erfarenhet av dofter kan du kanske välja en ny parfym utan att testa den först. Men för många är det ett måste att börja med en testerparfym. Det kan du göra i en vanlig parfymbutik eller genom att be att få ett prov av doften hemskickat.

Men det är inte så enkelt att du sprayar på och sedan bestämmer dig för om det här är en parfym för dig eller inte. För att du ska veta om parfymen har doften som du vill leva med måste du låta den mogna på din hud och det tar en stund.

Testa parfym i butiken

När du ska testa en parfym i en parfymbutik kan det kännas lite stressigt. Den som låter dig testa kanske vill ha omedelbar respons men det är inte rättvist. En bra parfym har flera lager eller det som kallas för noter. Först känner du toppnoterna, sedan kommer mellannoterna och till sist upplever du basen i parfymen.

Det är just basen som du kommer att gå längst med. Det är också därför som du måste ge parfymprovningen lite tid. Om du går in i en butik kanske du kan komma tillbaka senare då du vet bättre om du tycker om parfymen som du testar.

Testa inte flera sorter samtidigt!

Ett vanligt misstag är att spraya med olika parfymer på olika platser på armar och händer för att testa. Det är inte smart. Det här leder nämligen till förvirring. Det blir svårt för dig att avgöra hur varje enskild parfym doftar. Var därför tålmodig och testa en parfymsort åt gången!