Slut på tävlingssäsongen.

Tävlingssäsongen 2015 är nu över. Efter SM i september åkte jag ner till Arosa i Schweiz för avslutningen av årets världscup. Eftersom Arosa ligger på omkring 1700 m.ö.h. så bestämde jag mig för att åka ner en vecka innan tävlingarna för att ge kroppen tid att vänja sig vid höjden. De inledande dagarna handlade mest om att våga ta det lugnt under träningspassen och inte låta kuperingen sätta sig för mycket i benen. Inte lätt när alla pass, tack vare omgivningen, hade en tendens att upplevas korta trots att klockan tickade upp över 100 minuter. 

IMG_2154

Tävlingarna inleddes med en långdistans och jag hade ambitionen att sikta högt och lägga fokus på att hålla ihop tekniken hela vägen (för att ta revansch på mig själv från långdistans-SM). De inledande sträckorna gick mycket på skrå och jag kan med facit i hand se att jag höll lite väl mycket höjd inledningsvis. Känslan var att jag fått en bra start och när jag fick kontakt med Portin, som startade tre minuter före mig, så förstärktes den känslan ytterligare. Två kontroller senare ser jag dock Kratov strax bakom mig och den positiva känslan byttes snabbt ut. Hade dock på förhand bestämt mig för att försöka vara positiv genom hela loppet och jag försökte direkt blicka framåt. Efter långsträckan började krafterna försvinna och när Kratov väl kom ikapp så märkte jag hur mitt tempo hade sänkts. Sedan följde ett tufft parti av loppet för min del. Jag fick kramp i baksidan av ena låret och jag såg hur ryggarna framför mig försvann. Behöll ändå koncentrationen och lyckades under avslutningen av banan att få kontakt igen. I mål är kroppen totalt slut. Efter så mycket stigning och så mycket löpning utför så fanns det inte en enda muskelfiber i benen som inte skrek av smärta. Nöjd med en 10:e plats (bästa placeringen i ett världscuplopp på medel och långdistans) och hur jag fullföljde min plan under loppet. Dock hade jag hoppats på att vara redo för utmaningen bättre rent fysiskt. 

Dagen efter var det medeldistans. Benen hade inte återhämtat sig ett skit kändes det som. Tur då att det mestadels var utför, även om jag hört rykten att också utförslöpningen såg stapplande ut på tv-skärmen. Tekniskt är jag nöjd med stora delar av loppet, det går dock inte att lägga bort en minut på en kontroll om jag vill vara med högre upp i resultatlistan. 

Avslutningsvis den sista dagen sprangs en mixsprintstafett i Arosa. Snön vräkte ner efter frukost och ett tag såg det ut att bli världscupavslutning med snötäckta gator. Snön avtog dock och endast lite snöslask fanns kvar när det var dags för start. Sprang sträcka två denna gång och inledde offensivt. Efter några mindre misstag gick dock luften sakta men säkert ur mig. Hade inte mycket krafter på slutvarvet och är väl egentligen inte speciellt nöjd med min egen insats. 

SMmedel Hemfosa 6

Efter hemkomst till Sverige har jag avslutat säsongen med 25-Manna och Smålandskavlen. Resultatet blev två stabila insatser där vi som lag inte riktigt fått ut vår fulla potential.

Säsongen 2015 är nu slut. En säsong där mycket har handlat om ett specifikt lopp. Sedan uppstarten förra hösten har allt fungerat väldigt bra och jag har därför under året känt hur mina förväntningar på mig själv stadigt höjts. En lång tävlingssäsong bjuder såklart på bra respektive mindre bra prestation och det finns en del saker jag vill förbättra fram mot nästa år. Samtidigt kan jag inte säga annat än att jag är både glad och stolt över hur jag lyckats hålla fokus på rätt saker under året som varit. Efter år av arbete har en dröm gått i uppfyllelse under året. Jag är världsmästare. Jag är oerhört tacksam för allt stöd runt omkring mig och jag vill återigen passa på att tacka alla. 

DSC_0743

Nu väntar några dagar av återhämtning och planering av säsongen 2016. Tidigare år har det upplevts ganska tomt när säsongen tagit slut och ett år av fokus plötsligt är över. Denna gång är blicken redan fäst framåt. Jag är sugen på mer och ett hemma-VM slår det mesta när det kommer till att skapa motivation. Dessutom står jag på startlinjen för en lång vinter utan några skavanker i kroppen att ta hand om, vilket gör att jag kan lägga allt fokus på att ta mig uppåt och framåt. 

 

Tack för i år och på återseende!

Jonas