10Mila seger!

Äntligen! Efter mycket slit och många försök så fick vi äntligen till det hela vägen. Under vintern och våren har vi i klubben pratat om att utnyttja styrkorna i laget på ett bättre sätt än tidigare. Den främsta styrkan är att 10 sträckor ska springas under 10Mila. Tidigare år har vi nöjt oss med att ligga med framme i täten, men i år har vi pratat om hur viktigt det är att optimera varje enskild sträcka. Enkelt att prata om, desto svårare att genomföra. Grabbarna i laget springer ut i natten och följer planen till 100 %, Vi utnyttjar laget maximalt där varje löpare tar sig an sin sträckas uppgift. Varje sträcka är avgörande på sitt sätt, lång som kort, natt som dag, ensam i tät eller kämpandes i ryggen på en konkurrent. Ingen faller utanför ramen och alla håller sig till det som är bäst för laget.

Foto: Urban Larsson
Foto: Urban Larsson

Det blev till slut en rafflande uppgörelse på slutsträckan där allt kom att avgöras precis innan mållinjen. Jag går ut i tät tillsammans med Thierry för Kalevan Rasti men efter ett misstag hamnar jag istället i rygg på Eskil i IFK Göteborg. Halvvägs in i loppet är vi ikapp Thierry igen och Eskil verkar vilja ha kommandot i orienteringen. Thierry avvaktade och försökte ta egna initiativ strax bakom. Förstod att det skulle vara gafflat i ett parti strax innan slutet och jag var noggrann med att växla upp och optimera orienteringen. När vi kom ihop igen så förstod jag att det hela kommer avgöras mot slutet. Vet att Eskil är mycket bra i en spurt och när han dessutom kändes väldigt stark och offensiv under loppet, så var det naturligt att jag mest försökte ha koll på hur han agerade.

Två dagar tidigare var jag uppe på arenan för första gången och tittade på upploppet. Redan då kände jag att det gäller att vara först vid sista kontrollen. Lyckas man inte med det så är det bara att vänta så länge som möjligt och satsa allt på ett kort efter sista kurvan. Förklarade taktiken för några av mina lagkamrater och fick inte direkt någon övertygande respons tillbaka på min reservplan.

Foto: Urban Larsson
Foto: Urban Larsson

In mot ängarna på Lugnet så ville Eskil ha kommandot och jag kände direkt att det skulle ta för mycket energi att gå upp och överta initiativet. Mot näst sista kontrollen viker plötsligt Eskil höger ut på en stig och jag som helst ville gå mer rakt på, som Thierry, får snabbt överväga nästa beslut. Håller kvar vid att Eskil känns hetast och väljer den blåvita ryggen. Tempot går av förklarliga skäl upp och det finns inte en möjlighet att passera Eskil. Fokus övergår snabbt till att bara ligga med så nära som möjligt. In mot sista förstår jag att min enda chans är på upploppet. Kurvan efter sista kontrollen är skarp, den blåvita tröjan är snett framför mig och jag behöver kontakt. Får kontakt in i fållan och när kurvan slutar är det bara att vika ut och ge allt till mållinjen. Mina ben går på max nedför grässluttningen och väl uppe jämsides med Eskil så ser jag i ögonvrån att han tittar på mig. Är väldigt rädd att han sparat en växel till. De sista 20 m är bara en stor dimma. Det enda som fanns i huvudet var mållinjen.

Foto: Lars Rönnols
Foto: Lars Rönnols

Seger på 10Mila tillsammans med grabbarna och klubben, det är svårt att beskriva hur stort det är. Under mina sex år i klubben är det precis det här vi kämpat för och i år får vi verkligen betalt för allt slit. Jag vill rikta ett stort tack för alla gratulationer som jag och mina lagkamrater fått. Det värmer gott. Dessutom vill jag tacka alla SNO-are som varit med och bidragit under åren. Denna segern är vi alla väl värda.

Nu fortsätter vårsäsongen med nya utmaningar. EM i Tjeckien inleds till helgen och förhoppningsvis håller formen i sig.